May 24, 2016

In social MEDIA RES: 100 απόπειρες αποκωδικοποίησης της ψηφιακής πραγματικότητας

H Paloservices έχει τη χαρά να παρουσιάσει στο κοινό ένα νέο βιβλίο, που βασίστηκε στη μελέτη θεμάτων της επικαιρότητας με βάση τα στοιχεία της πλατφόρμας online monitoring palo Pro.
Oι συγγραφείς του βιβλίου Νίκος Αρβανίτης και Γιώργος Πρωτόπαπας καταγράφουν και αναλύουν τις τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) και των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης για σημαντικά πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και διεθνή θέματα. Η τεχνολογική εξέλιξη του διαδικτύου καθιστά παρωχημένες τις παραδοσιακές μορφές της αποδελτίωσης για τη μελέτη των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων. Η καταγραφή και η ανάλυση των τάσεων του ελληνικού διαδικτύου απαιτεί πλέον προηγμένης τεχνολογίας λογισμικά διαδικτυακής παρακολούθησης, όπως το Palo Professional (paloPro) που έδωσε τη δυνατότητα στους συγγραφείς να μετατρέψουν ένα εργαλείο που έχει μεγάλη επιτυχία σε εμπορικές εφαρμογές σε ένα εργαλείο καταγραφής και ανάγνωσης της σύγχρονης ελληνικής ψηφιακής πραγματικότητας. 
Η καινοτομία του βιβλίου έγκειται στο ότι οι συγγραφείς με τις αναλύσεις τους προσπαθούν να αποστασιοποιήσουν τον αναγνώστη από την είδηση και να τον προτρέψουν να προσεγγίσει με ακρίβεια τις τάσεις που διαμορφώνονται σε μια δεδομένη στιγμή της επικαιρότητας. Οι διεθνολόγοι Νίκος Αρβανίτης και Γιώργος Πρωτόπαπας με παράλληλη πορεία στην ανάλυση του ελληνικού και ξένου Τύπου έχουν κοινό παρονομαστή την αντικειμενική δημοσιογραφία δεδομένων, μια αποστασιοποιημένη από συναίσθημα αλλά όχι απονευρωμένη καταγραφή των γεγονότων με στόχο την αναζήτηση της αλήθειας και την παρουσίασή της στον απαιτητικό αναγνώστη. 
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να είναι ένα «ισχυρό όπλο» ή ένα «ισχυρό αναισθητικό», καθώς είναι δυσδιάκριτα τα όρια της πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης. Οι συγγραφείς του βιβλίου προσπάθησαν να προσφέρουν στους αναγνώστες της στήλης «Με την άποψη του paloPro» (στην ιστοσελίδα της μηχανής αναζήτησης palo.gr) την ευκαιρία να έχουν ένα σημείο εκκίνησης στην ανάγνωση της είδησης. Η συγκεκριμένη απόπειρα βρίσκει μεγάλη εφαρμογή και στον απαιτητικό χώρο των επιχειρήσεων καθώς έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την εικόνα που έχει το ελληνικό διαδίκτυο για το προϊόν τους ή τις υπηρεσίες τους.

             

No comments: